1 Ostatnio edytowany przez grey/msb (2010-10-11 00:52:03)

PunBB bbcode test

REGULAMIN KONKURSÓW DLA ATARI XL/XE NA ZIMOWYM SILLYVENTURE 2k10 PARTY

UWAGI OGÓLNE

- Aby konkurs odbył się w danej kategorii wymagane są minimum 3 prace

- Prace dostarczamy na party najpóźniej w sobotę, do godz. 13:00

- Prace można także przesłać e-mail'em do czwartku 9-go Grudnia na adres greymsb@poczta.fm do godziny 12:00; prace przesłane po tym terminie mogą zostać nie uwzględnione w Compo.

- Obowiązuje całkowity zakaz używania nielegalnych rozkazów procesora 6502 (komputer prezentacyjny może być np. wyposażony w procesor 65c816)

- Każda praca lub zewnętrzny program do konfiguracji w czasie przeprowadzania jakichkolwiek operacji I/O musi odwoływać się do urządzenia "D:"

- Wszelkie wywołania procedur OS muszą odbywać się poprzez tablicę skoków

- Prace będą uruchamiane pod Sparta DOS X, MyDOS, ew. SDLOAD lub MSDOS (z partycji SDX) jeśli w trakcie działania nie doczytywane są dodatkowe dane

- W czasie operacji I/O nie wolno zapisywać niczego w obszar procedur FP OS'a ($D800-$DFFF)

- Dwa banki dodatkowej pamięci rezerwuje się na ew. potrzeby DOS'a

- Każda praca musi być opisana w pliku tekstowym; plik taki musi zawierać tytuł pracy, autora(-ów) oraz kategorię konkursową

- Prace wystawione na konkursach będą opublikowane na stronie zlotu, wszystkie prace posiadają status freeware

- Wszyscy uczestnicy są w jury

- W razie wszelkich wątpliwości odnośnie treści regulaminu należy bezzwłocznie skontaktować się z organizatorem

Specyfikacja platformy prezentacyjnej
--------------------------------------------------------------------
Atari XL/XE/XEGS
Procesor 6502 lub 65c816
1088kB / 576kB (tryb "zgodności" z 130XE) portB RAM
Stereo
MyDOS 4.5x / Sparta DOS X 4.42
XL OS, lub DracOS 65c816
HDD: (PBI/ECI) IDE'a/KMK-JŻ

--------------------------------------------------------------------

COMPETITIONS

8-bit Graphics Compo

- Obowiązują wszystkie postanowienia działu /uwagi ogólne/

- Praca może zostać dostarczona w postaci samouruchamialnej; w przeciwnym przypadku praca musi być dostarczona wraz z przeglądarką zdolną wyświetlić grafikę

- Jeśli grafika jest w postaci samouruchamialnej należy również dostarczyć źródło (np. plik g2f).

- Używanie dodatkowej pamięci jest zabronione.

- Przerysowywanie cudzych prac (jak również wcześniej wystawianych, znalezionych w sieci, zeskanowanych itp.) jest zabronione.

8-bit Music Compo

- Praca może zostać dostarczona w postaci samouruchamialnej; w przeciwnym przypadku praca musi być dostarczona wraz z playerem zdolnym ją odtworzyć

- Jeśli muzyka jest w postaci samouruchamialnej należy również dostarczyć źródło (np. plik rmt).

- Utwór może wykorzystywać drugi układ POKEY (stereo).

- Maksymalna długość utworu to 4 minuty - dłuższe mogą zostać w czasie konkursu wyciszone.

- Covery utworów (wcześniej wystawianych, znalezionych w sieci itp.) są zabronione. Jeśli dostarczone zostaną więcej niż 2 covery zostanie zorganizowane dodatkowe Cover Compo.

- W pracach w postaci samouruchamialnej dopuszcza się korzystanie z dodatkowej pamięci, jednakże musi być możliwość wskazania używanych banków pamięci za pomocą konfiguratora lub oddzielnego pliku konfiguracyjnego

- W pracach można wykorzystać maksymalnie dwa kanały dla sampli - konkretnie w tym przypadku chodzi wyłącznie o dwa programy - np. MPT (MD2/D8), czy nieukończony tracker TL :)

- Dozwolone jest użycie programu SoftSynth.

- Jeśli praca nie zakwalifikuje się do konkursu, może zostać zorganizowane dodatkowe Compo - np. MOD Compo (w tym przypadku konkretnie: 4chn, max 62 sample po max. 16kB w tym jeden do max 22kB).

8-bit Intro Compo

- Maksymalna objętość pliku wykonywalnego to 16 KB

- Maksymalny czas trwania - 10 minut.

- Dopuszcza się wykorzystanie dodatkowej pamięci RAM poprzez portB - maksymalnie 992 KB (62 banki) lub 480KB (30 banków) w przypadku użycia rozdzielnego dostępu Antica do rozszerzonej pamięci (dwa nieużywane banki pamięci pozostają na potrzeby DOS-a);

- W przypadku wykorzystania dodatkowej pamięci musi istnieć możliwość wyboru banków za pomocą wewnętrznego, lub zewnętrznego programu do konfiguracji.

- Wskazane jest, by intro miało możliwość powrotu do OS (skok JMP ($0A) za pomocą dowolnego klawisza lub RESET), w przeciwnym przypadku musi po zakończeniu wykonać "zimny reset"

8-bit Demo Compo

- Maksymalna objętość pracy to 15 MB

- Maksymalny czas trwania pracy to 15 minut

- Prace "całodyskowe" są zabronione

- Dopuszcza się wykorzystanie dodatkowej pamięci RAM poprzez portB - maksymalnie 992 KB (62 banki) lub 480KB (30 banków) w przypadku użycia rozdzielnego dostępu Antica do rozszerzonej pamięci (dwa nieużywane banki pamięci pozostają na potrzeby DOS-a);

- W przypadku wykorzystania dodatkowej pamięci musi istnieć możliwość wyboru banków za pomocą wewnętrznego, lub zewnętrznego programu do konfiguracji.

- Wskazane jest, by demo miało możliwość powrotu do OS (skok JMP ($0A) za pomocą dowolnego klawisza lub RESET), w przeciwnym przypadku musi po zakończeniu wykonać "zimny reset"

Uwaga !!! W przypadku mniejszej ilości prac w kategoriach 8-bit Intro Compo oraz 8-bit Demo Compo (za zgodą autorów obecnych na party) rozważa się możliwość stworzenia na party nowej kategorii: 8-bit Code Compo. Osoby wysyłające prace drogą e-mail automatycznie godzą się na taką ewentualność.

8-bit Code Compo

- Maksymalna objętość pracy to 15 MB

- Maksymalny czas trwania pracy to 15 minut

- Prace "całodyskowe" są zabronione

- W przypadku wykorzystania dodatkowej pamięci musi istnieć możliwość wyboru banków za pomocą konfiguratora lub odzielnego pliku konfiguracyjnego

- Wskazane jest, by praca miała możliwość powrotu do OS (skok JMP ($0A) za pomocą dowolnego klawisza lub RESET), w przeciwnym przypadku po zakończeniu musi wykonać "zimny reset"

Rulezki opracowane w oparciu o regulamin Głuchołazy Atari Party (Dely), zmiany opracowali: PIN/TRS, GRZYBSON/SSG.

W razie pytań kontakt:

pin MAŁPA ghnet.pl,
GG: 3249345, tel.: 511-872-822

Silly Venture - breaking the ATARI scene since 2000 ! :)

2 Ostatnio edytowany przez AS... (2010-09-30 09:57:36)

Szacunek!!
Pięknie opisane!

Super że compoty prowadzi drewniany człowiek:) !
Miejmy nadzięje że będzie sporo prac.

I Sikor będzie mógł już coś napisać jak są napisane jasno zasady:)

p.s. caaaaaaałooodoooooobooowy skleeeeeeep moooooonnoooooopoooooooolooooooowy!

3 Ostatnio edytowany przez grey/msb (2010-09-30 11:10:44)

Panie i Panowie:)  Jakby były dodatkowe pytania to proszę o bezpośredni kontakt z PIN'em. Niestety wyjeżdżam na tydzień - wracam w przyszły Czwartek i ruszam do boju :)

4 Ostatnio edytowany przez innuendo (2010-09-30 10:08:57)

grey & pin, fajnie, że są już zasady compotów :)

grey, panie też uwzględnij.

oto koło :r przyp "pole 3,142857 * :r * :r przyp "l 2 * 3,142857 * :r przyp "i l / 360 powtórz 360 [np :i lw 1] już

5

Innuendo: Przepraszam za to "faux pas" :)

As: Zgadzam się z Tobą w 100% co do Pina :) Nadaje się do tej roli po prostu najlepiej !

6 Ostatnio edytowany przez Pin (2010-09-30 16:24:31)

Jeśli ktokolwiek potrzebuje w ramach testów sprawdzić pracę na "platformie prezentacyjnej" - to zapraszam na priv ;)- Praca oczywiście nie będzie nikomu pokazywana / powielana itd.

EDIT - Grey - będzie na miejscu GRZYB z com'em?? - chodzi o podłączenie SIO2PC na potrzeby zgrywek. Dwa - obowiązkowo TC z pluginem Pajero do ATR.

Prace proponuję dostarczać w następującej postaci:

* Dyskietki 5.25" - 90/130/180kB - format MyDOS, lub Sparta DOS X
* Dyskietki 5.25" - 360 - format MyDOS, lub Sparta DOS X - zgodny z XF551
* Dyskietki 3,5" - 90/130/180/360/720 - format MyDOS, lub Sparta DOS X - zgodny z XF551
* Dysk CD / DVD - zapis w obrębie jednej sesji. Dla bezpieczeństwa do danych zapisanych na płycie zapiszcie w katalogu TEMP dowolne brednie w postaci np. 100MB bzdur :). Po prostu w przypadku prac, które nie zajmują zbyt wiele "objętości" mogą wystąpić problemy z zapisem.
* Można na partyplace podejść z SIO2SD - w sensie całego urządzenia. Formaty zapisu są opisane w regulaminie :)

PACZ do REGULAMINU!!!!

uwagi ogólne:

* aby konkurs się odbył, muszą być 3 prace, oraz dwóch autorów ;)-

... z autopsji wiem też, iż z urządzeniami zaopatrzonymi w interface USB bywają problemy - dlatego sugestia, by nie przynosić na miejscu prac na wynalazkach zwanych pendrajwem :)

GREY - wyrzuć "małpę" z mojego adresu mailowego :) - nie potrzebuję Viagry, zegarków ROLEX czy też innych utensyliów do powiększania penisa. Jest mi to po prostu zbędne ;)-

Kontakt: pin@usdk.pl

7

"- Przerysowywanie cudzych prac (...) jest zabronione."

Moze wyrzucic ten zapis z regulaminu? Jest tyle fajnych plakatow, obrazow, szkicow itp. do przerysowania. Zapytam sie po raz setny: co to komu szkodzi?

Dodam tylko, ze nie chodzi mi o przerabianie grafy z innych platform, konwerty, skany, retusze i tym podobne techniki lecz o reczne pixelowanie od zera.

W przypadku takiego regulaminu jak jest nalezaloby byc konsekwetnym i zakazac umieszczania efektow w demach znanych z innych platform.

O zakazie dem calodyskowych a takze o przymusie dopasowania sie do sparty nie wspomne o.O

8

AS... napisał/a:

Sikora nie będzie. I już. Jak dla niego - eot.

Sikor umarł...

9

Kiedy napisano ostatnie demo całodyskowe?? :) - 10 lat temu? - 12-13? - chyba jakoś tak. Jestem prawie przekonany, że nie pisząc w regulaminie o demach całodyskowych prawdopodobnie przez najbliższe 10 lat stanowiły by one 1-2% populacji programów z dziedziny /DEMO/ ;)- i nikt zapewne nie zauważyłby nieistniejącego problemu.

Albo inaczej zapytam. Kto z Was zadeklaruje napisanie dobrego dema "całodyskowego" i uzasadni, dlaczego musi ono występować w tej postaci? - chodzi o różnicę dla której nie istnieje możliwość, by ze względu na design demo nie mogło ruszyć z pliku/ów :) - Myślę, że nawet "TotalDaze" z muzyką odgrywaną w czasie ładowania możliwe by było do zreplikowania w warunkach dosowych. Dodatkowo różnica mogła by być taka, że zamiast 2 kanałów na pokeya w czasie ładowania ze SIO na PBI mielibyśmy 4 i dużo więcej czasu :D. Zapraszam do dyskusji.

Przerysowanie prac - nie wypowiadam się, gdyż takie zapisy istniały w regulaminach od zawsze a bazowo użyłem tego z Głuchołaz. Nie mam na ten temat zdania :)

Do Sparty, lub MyDOS'a. Czy potrzeba czegoś więcej? Są to co najmniej dwa w tym jeden względnie -  normalne dosy a nadmienić należy, iż maszyn z dyskami twardymi mało nie jest. Należało by to skonfrontować z rzeczywistością po prostu.

10

Chyba kaczyzm zawladnal Twym umyslem :) . Po kiego zakazywac, moze ktos napisze demo calodyskowe. Po co sztuczne ograniczenia i nakazy? Chyba, ze to jest najdluzsze i najglupsze (bez urazy) regulamin compo. Nie wiem po co sie upierasz.
Najlepiej by bylo zeby compo machine mialo tylko ext ram i stereo. Reszta zalezy od tworcy dema.

Co do graf takze podtrzymuje swoje zdanie.

11

mazi napisał/a:

Po kiego zakazywac, moze ktos napisze demo calodyskowe. Po co sztuczne ograniczenia i nakazy?

... otóż po jedno. Że jak się już użeram przez połowę czasu zlotu z pracami, które nawet na "normalnych" Atarkach nie działają nie wiedzieć czemu, to chyba tylko faszystowskimi metodami można zapewnić sobie minimum luksusu :). Bo później jest tylko jęczenie, dlaczego się kompoty opóźniają. Otóż dlatego.

Czy sztucznym ograniczeniem jest zwiększenie dozwolonej ilości pamięci z 320k na ponad 1MB?? ;)-

Mazi - napisz demo ;)-

12

Czyli robisz to dla wlasnej wygody...
Dema nie ma co pisac, zbyt zryty regulamin :)

13

w którym miejscu??

- bo masz za dużo ramu
- bo i tak dopuszcza się odpalenie dema BEZ DOS'a?? (initem)
- bo masz rozdzielny dostęp Antica do EXT ram?
- bo 0.5% programów walnie coś do FP, więc i tak istnieją paczowane wersje programów?

poza tym - zrozumiawszy reguły doszedł byś do wniosku, że jest to dla wygody wszystkich ;)-

Możecie napisać do organizatora i regulamin znieść kompletnie, ja się przy niczym nie upieram. Później jest tylko jęczenie, że kompoty są 3 godziny po czasie i nie wszystko chce działać. I już nie chodzi o moją Atarkę, bo takie sytuacje można zaobserwować na dowolnym komputerze :)

A inna sprawa, to czy będzie taki, czy inny regulamin to i tak nie wiadomo, czy będzie choć jedna praca. No - może ode mnie coś będzie ;)-

14

Proponuję zrobić to jak na zachodzie. zgrać wszystkie demka na video/cokolwiek i jechać z playbacku :)

What can be asserted without proof can be dismissed without proof.

15

Niezgadzam się..!
Nie chcę oglądać asskickeer II hd rip by sword soft.

Ja chcę kompoty które prowadzi Pin na swoim Atari, prawdziwym Atari.

A że występuje dreszczyk emocji że coś nie odpali bądź Pin przełączył jeden z 30przełączników jakie ma w Atari, Panowie i Panie przecież na tym polega również urok compotów!

16

Pin napisał/a:

poza tym - zrozumiawszy reguły doszedł byś do wniosku, że jest to dla wygody wszystkich ;)

Haha, wlasnie ze dla Twojej zlociutki :) Zreszta na Twojej maszynie nigdy nic nie chodzi, w szczegolonosci na czas :)
http://atariarea.krap.pl/forum/viewtopi … 08#p114508  :P

17

na kompotach jakoś nie kojarzę sytuacji, by coś nie poszło na maszynie pina.
więc nie wyciągałbym zbyt daleko idących wniosków.

18

mam 5 przełączników:

* ram: 64kB/576kB/1088kB
* Sparta DOS X on/off
* Stereo on/off
* zasilanie HDD on/off
* OS SW - XLOS/DracOS

Po wyłączeniu wszystkiego mam Atari + 64kB ram.

Zapytam tak: czy ktoś napisze demo, do którego należałoby dostosować regulamin?? Propozycje i DEKLARACJE w tym wątku :) - żaden problem ;)-

19

A ja kojarze. Nawet na tegorocznych Glucholazach. Wiec spokojnie z tymi wnioskami.

20

Z Demem Delego, które było uruchomione na nowej i moim zdaniem nie do końca dopracowanej wersji programu MSDOS? :)- ... która jak się okazuje nie działa nie tylko u mnie.

21

Sikor napisał/a:
AS... napisał/a:

Sikora nie będzie. I już. Jak dla niego - eot.

A Ty się obraziłeś na świat czy co???

22

@As, nie, poczytaj sąsiedni wątek - Hospes mnie upewnił, że lepiej wciskać "F5" niż się na SV wybrać. Więc wolę te swoje F5 wciskać ;P

Sikor umarł...

23

I nie będzie Sikorówki???
Sikor wyluzuj się.

Jest zlot atari w końcu nad morzem, a Ty nie chesz przyjechać:(
-szkoda! Nie ma sensu się obrażać. Trzeba szykować dema:)

24

@As, jak napisałem. Dla mnie eot i nie zamierzam brać udziału w dalszej dyskusji. Nie mam mnie na tegorocznej edycji i już. Miłej zabawy.

Sikor umarł...

25

Sikor fochujesz sie jak Dracon 6 lat temu :p
Wpadaj :-)

"wszystko się kiedyś kończy......."