Kupiłem właśnie używaną Atarkę na allegro. Popularny model 65XE. Komputerek na oko w dobrym stanie. Po podłączeniu jednak do Telewizora z rozczarowaniem stwierdziłem że obraz jest czarno-biały. Przypomniały mi sie od razu dawne czasy gdy telewizory klasy Rubin czy Jowisz miały problemy z wyświetlaniem kolorowego obrazu. Tyle że to były telewizory pracujące wyłacznie w systemie secam, a na nowoczesnym telewizorze z multisytemowym dekoderem PAL/SECAM/NTSC nic takiego nie powinno mieć miejsca. Dla pewnosci sprawdziłem jeszcze na drugim telewizorze. To samo. Wygląda tak jakby nie było sygnały chrominancji. Wycztałęm właśnie na tym forum że można pokręcić potencjometrem w otworku na spodzie obudowy. Moze to pomoze. Jeśli nie co może być przyczyną awarii? Jak ją usunąć i czy w ogóle warto? W elektornice za dobry nie jestem, urwany przewód mogę zlutować, ale nic poważniejszego raczej nie zdziałam.
Altirra 4.40 test 26 Nowa wersja testowa popularnego emulatora Altirra z licznymi poprawkami, zwłaszcza dla emulacji urządzeń sieciowych i modemów.
Gopher 2600 z nową wersją 0.50.3 Poprawkowa aktualizacja zaawansowanego emulatora Atari 2600.
Steem SSE 4.2.0 R5 Aktualizacja popularnego emulatora Atari ST, Steem SSE, skupiająca się na poprawie stabilności i dokładności.
Piąte demo konwersji Elite Piąta wersja demo konwersji kosmicznego symulatora Elite na Atari 8-bit z poprawkami wydajności.
VC3 2025 Compo 2025 Vintage Computing Christmas Challenge 2025 rusza! Narysuj gwiazdkę.