1 Ostatnio edytowany przez TomekTRV (Dzisiaj 17:54:58)

Cześć
Zrobiłem sobie takie coś jak na załączonym zdjęciu ale nie działa. Tam nie ma co się za bardzo zepsuć - dwa epromy i dwa kondensatory a jednak nie działa. Epromy skasowałem bo mam lampę UV do tego i sprawdziłem w programatorze czy są puste następnie zaprogramowałem w moim XGecu T48 i sprawdziłem czy się dobrze zaprogramowało. Po włożeniu do Atari komputer uruchamia się jak by żadnego karta podłączonego nie było. Epromy to ST M27c256B-10F1. Sprawdzone w Mega ST i 1040STE oczywiście z odpowiednimi wsadami z tej strony: https://www.gossuin.be/index.php/archiv … t-atari-st
Co tu może być nie tak?

Post's attachments

IMG_20260214_174243_HDR.jpg 344.42 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

2 Ostatnio edytowany przez goolash (Dzisiaj 18:46:30)

To znaczy że albo ST nie widzi carta albo nie rozumie tego co jest na romie.
Port Cart w ST jest tak żadko używany że każdy jeden jest zaśniedziały, wyczść go dobrze albo kilkukrotnie wsadz karta.
Używasz dobrych kości. i tak jak zauważyłeś tam nie ma sie co psuć. Chyba najczęstrzym błędem jest wsadzenie go "do góry nogami". Strona którą podałeś ma karta z kościami na dole, ten twój chyba ma mieć na górze (?). Anyway jeśłi pomyliłeś strony to najpewniej ROMY są do wymiany (oba, przynajmniej u mnie tak było), sprawdź czy programatror wciąż umie je programować.
Pozatym może warto zamienić kolejność low i high, to nie doprowadzi do katastrofy a może oznaczenia nie są prawidłowe
Pozatym  właściwie nic innego nie zrobisz.

3 Ostatnio edytowany przez perinoid (Dzisiaj 19:01:11)

TomekTRV napisał/a:

Co tu może być nie tak?

A widziałeś jak wygląda ten cart na fotce na stronie, którą podlinkowałeś? https://www.gossuin.be/index.php/archiv … t-atari-st Może tu jest pies pogrzebany? Ewentualnie, może kości są zamienione miejscami?

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.