Hej
Chciałbym opisać naprawę konsoli Atari 7800. Wydaje mi się, że może to być powtarzający się problem, ponieważ ja trafiłem już dwie takie konsole.
Objaw: nie działa lewy joystick, albo w grach ludzik sam idzie w lewo. U mnie w pierwszej konsoli było tak, jak pisałem, a w drugiej dodatkowo źle działał adapter "7800 Mega Controller Adapter" - był dołożony dongiel 8BitDo i on sobie działał jak chciał - najczęściej działał parę sekund i rozłączał się.
Załączam obrazki. Pod rezystorem lub pod kondensatorem (zaznaczone na rysunku) robi się zwarcie. Nie wiem z czego to wynika - czy ta płyta jest fabrycznie czymś myta i te "coś" zostaje pod elementami? Raczej nie była zalana, bo prawie identycznie w dwóch konsolach to raczej niemożliwe. Poza tym to miejsce jest już pod ekranem, więc jest dodatkowo osłonięte.
Na kondensatorze słabo to widać, ale na rezystorze już bardziej - zaszła korozja i to zwierało ścieżkę.
Przypadek z kondensatorem jest z jednej konsoli, a z rezystorem z drugiej.
Ktoś przede mną już szukał tego zwarcia, bo wylutował kondensator C6 (1nF do masy).
Test7800 0.7.1 Nowa wersja emulatora Test7800 w wersji 0.7.1 przynosi usprawnienia w obsłudze Drag and Drop oraz poprawki POKEY dla Stone Age.
Nadchodzi Rogul na Atari ST/STE Konwersja znakomitego Fantasy-Hack'n Slash-Roguelike Rogul z małego Atari na platformy ST/STE
Gearlynx z aktualizacją do 0.0.9 Wieloplatformowy emulator konsoli Atari Lynx, Gearlynx, doczekał się nowej wersji 0.0.9.
Invitka na Silly Venture 2025WE Na odbywającym się w Berlinie party Deadline 2025 została zaprezentowana invitka na zimową edycję Silly Venture 2025WE
Test7800 0.7.0 Najnowsza wersja emulatora Test7800 wprowadza obsługę kontrolerów i ułatwia wczytywanie plików ROM.