1

Cześć wszystkim!
Mam problem z moim Atari 1040STE zawsze było zadbane, trzymane w domu, nigdy nie nawalało, aż tu nagle ostatnio włączam i klops. Po naciśnięciu przycisku zasilania kontrolka klawiatury zapala się na zielono, TV przełącza źródło na EuroSCART (mam dedykowany kabel do STE), ale ekran czarny.Atari w ogóle nie reaguje, stacja dyskietek też stoi brak reakcji, dźwięku zero.
Sprawdziłem już sporo, bo mam drugie, sprawne Atari STE do porównania i potwierdzam na 100%, że w tym wadliwym jest OK: zasilacz, procesor CPU, TOS GEM, blitter (graphic accelerator), shifter video, DMA sound i cztery moduły pamięci RAM.
Nikt wcześniej w środku nie grzebał, nikt poza mną nie miał dostępu po prostu włączyłem po dłuższej przerwie i przestało działać. Płyta główna wygląda wizualnie idealnie, bez śladu rdzy czy czegoś.Żadne z układów też nie grzeją się.
Do testów odłączyłem klawiaturę i stację dyskietek  i dalej to samo: czarny ekran, brak jakiejkolwiek reakcji.
Nie wiem, co jeszcze mogę sprawdzić i co może być przyczyną tego czarnego ekranu po starcie. Pomóżcie, co radzicie? Jakieś proste testy multimetrem czy coś, co mogłem przeoczyć?
Dzięki z góry!

2

Wygląda jakby coś z zasilaniem.
Sprawdż napięcia na zasilaczu po włączeniu Atarynki.
Czy są jakieś napięcia na scalakach. Czy w ogóle są jakieś napięcia gdzieś na płycie względem masy.
Może gniazdo na płycie z pinami do których podłączasz zasilacz jakieś zimne luty ma.
Może włącznik w zasilaczy raz działa ale częściej nie.
Ciężko tak bez mierzenia cokolwiek powiedzieć.

3

skofrant napisał/a:

Sprawdziłem już sporo, bo mam drugie, sprawne Atari STE do porównania i potwierdzam na 100%, że w tym wadliwym jest OK: zasilacz, procesor CPU, TOS GEM, blitter (graphic accelerator), shifter video, DMA sound i cztery moduły pamięci RAM.

Jak sprawdziłeś wymienione podzespoły... zwłaszcza, że w STE Shiftera jako osobnego układu niema?

Moja kolekcja: Atari 1040STe (4MB), Atari 1040STfm (4MB, BLiTTER, AT-ONCE+), Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Atari 600XL (64kB), Sinclair ZX SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB), Commodore A600 (2MB+4MB, HDD CF 4GB), Commodore C64C.

4 Ostatnio edytowany przez skofrant (Dzisiaj 21:20:55)

_tzok_ napisał/a:
skofrant napisał/a:

Jak sprawdziłeś wymienione podzespoły... zwłaszcza, że w STE Shiftera jako osobnego układu niema?

No to Cię muszę zmartwić...wyobraź sobie ,że nieszczęsny shifter jest na podstawce...przynajmniej u mnie na płycie.
Obstawiam,że mogłeś mieć na myśli układ GST MCU ten akurat jest wlutowany na płycie.
Tak jak powiedziałem i wymieniłem układy plus zasilacz to zostało sprawdzone.
Sprawdzę napięcie na płycie gł i na układach...troche wierzyć mi się nie chce żeby prąd nie dochodził do płyty...
Coś mi podpowiada a przegladałem zagraniczne fora,że może to być kwarc powodem,że mam czarny ekran.

Reasumując kolego Shifter jest i ma się dobrze:-)

5

A może jakiś banał, np. przycisk reset trzyma cały czas zwarte?

6

GST Shifter w STE integruje Shiftera i układ dźwiękowy DMA, który wymieniałeś jako oddzielny układ. No właśnie wcześniej nie napisałeś jak je sprawdzałeś. Kwarc łatwo sprawdzić, bo jest tam generator, nie "goły" rezonator, więc wystarczy miernik częstotliwości. Jakiekolwiek narzędzia są przydane, choćby najtańszy analizator stanów logicznych albo skopometr. Zacząłbym jednak od pomiaru napięcia na linii /RESET.

Moja kolekcja: Atari 1040STe (4MB), Atari 1040STfm (4MB, BLiTTER, AT-ONCE+), Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Atari 600XL (64kB), Sinclair ZX SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB), Commodore A600 (2MB+4MB, HDD CF 4GB), Commodore C64C.