1

Pracuję nad stacją CA2001, która sprawia kłopoty. Pracuje w miarę poprawnie w gęstości SD. Formatuje, nagrywa i czyta dyskietki w tym formacie i ewentualne problemy zrzucam raczej na karb wieku dyskietek. Ale ma problem DD/ED. Sformatowałem dyskietkę na DD w innej stacji - wczytała ją ale z dużym oporem. Próba formatu (np. DOS-II/D) wygląda tak, że najpierw idzie cały przebieg poprawnie ale przy weryfikacji mam w zasadzie ciągłe błędy F9 (na wyświetlaczu stacji). I nie idzie nic z tym zrobić.

Zmierzyłem prędkość obrotową - narzędzie dla Indusa pokazuje 286.1 rpm czyli teoretycznie w granicy dopuszczalności (według Field Service Manual dla Indusa GT może być 288+/-4) ale jednak nie jest to 288. Mechanika stacji wyczyszczona i nasmarowana, działa bez zarzutu. Głowica czyściutka.

Czy te brakujące 2 rpm mogą rzutować na pracę stacji w wyższych gęstościach? Jeśli raczej nie, na co należy zwrócić uwagę?

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

2

A próbowałeś może pokręcić tym powietrznym kondensatorem po lewej stronie stacji?

Ja kiedyś kupiłem stację z komisu i ona miała taki dziwny problem, że nie chciała czytać dyskietek nagrywanych na innych stacjach - pomagało czasem przyduszenie dyskietki ale na 1-2 sektory.
Potem jak otworzyłem stację to zobaczyłem, że ten obrotowy-powietrny kondensator ktoś lutował i pobrudził, jak go wyczyściłem i ponownie przylutowałem to problem zniknął raz na zawsze.