Cześć,

Zmajstrowałem sobie właśnie ten emulator napędu w wersji Compact na 3 karty. Udało mi się go polutować oraz zaporgramować chip. Nie mam jednak zupełnie doświadczenia w instalowaniu sterowników na ataryne. Mam atari 1040 STE. WIem że teraz powinienem chyba kupić lub sciągnąć darmowe sterowniki, więc jak byście mogli poratować radą jakie i skąd to będe wdzięczny. Następna sprawa, jak to instalować ? Robi się to raz na zawsze czy Ataryna to traci po restarcie ? Nie mam też goteka tylko wbudowaną stacje dysków co chyba utrudnia sprawe bo musze chyba instalować przez dyskietkę 3,5 calową ? Poprawcie mnie jeśli się mylę .  Ogólnie jakby ktoś rozpisał mi proces instalacji tego tak aby ACS2STM ruszyło to będę bardzo wdzięczny. Jeszcze pytanie dodatkowe czy bateria ma być włożona na stałe a co za tym idzie czy wtedy też podłączać zasilanie po usb podczas używania tego urządzenia ?

Pozdrawiam,
Marcin

2

Jeśli wgrasz najnowsze firmware i ustawisz w tryb GEMdrive, to nie musisz instalować żadnych sterowników. Każda karta, to będzie oddzielny dysk (np. C, D, E). To jest chyba najlepsze i z pewnością najprostsze rozwiązanie. Wszystko jest opisane na stronie projektu: https://github.com/retro16/acsi2stm/blo … rations.md

Możesz również poczuć się nieco bardziej retro i zainstalować (ciągle rozwijany) płatny sterownik - HD Driver, względnie nieco tańszy od PPery.

Prawdziwy hardcore i "Atari tak chciało" osiągniesz za pomocą sterownika ICD Pro - bezpłatnie.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

3 Ostatnio edytowany przez marcin.gruszecki (Wczoraj 20:21:20)

OK poczytam o tym trybie GEMdrive. A instalowanie tych sterowników dodatkowych wiąże się z nagraniem ich najpierw na dyskietce 3,5 calowej ? Robi się to trylko raz ? A co to jest to ICD PRO ? też jakiś sterownik ?

4 Ostatnio edytowany przez Kroll (Wczoraj 20:28:20)

Jak pisalem to częściowo Dely mnie uprzedził :)

Po pierwsze, masz do wyboru, kupić sterownik komercyjny Pera Putnika albo HDDRIVER. Putnika jest tańszy bodajże 15 USD, musisz się z nim skontaktować poprzez jego strone gdzie mozna pobrac ogromna liczbe gier przerobionych do pracy z HDD.
Po drugie mozesz wypróbowąc darmowy ICD Pro wer 6.5.5, jest juz nierozwijany i prawdę mówiąc nie wiem czy dobrze wspołpracuje z tak wspolczesnym urzadzeniem jakim jest ACSI2STM
Ja uzywam tylko i wylacznie HDDRIVER-a zakupilem licencje i z powodzeniem uzywam go na kazdej mojej "dużej" Atarce, takze z ACSI2STM w ST/STE
Ponadto najnowszy firmware 5.x ma wbudowany GEMDRIVE czy cos takiego (FAT32 ?) Pisze z głowy bo osobiscie nie uzywam go w tym trybie.
Jak zakupisz sterownik to instaluje sie go raz na partycji np C. i za kazdym razem Atari startuje z dysku twardego. Stacja FDD/Gotek nie jest Ci potrzebny.
Urzadzenie musi być zasilane z zewnetrznego żrodla 5V, a bateria zamontowana w nim to nic innego jak RTC.

Sam proces instalacji sterownika Putnika czy HDDrivera znajdziesz na stronie autora.
A  ICD jest dokladnie opisane na stronie jookiego https://joo.kie.sk/?page_id=306

Falcon CT63, CTPCI + Radeon 9250, napęd MO Fujitsu 230 MB oraz naped Syquest 230 MB, Nagrywarka Yamaha CDRW 2100, Napęd DVD-ROM, Netusbee, Skaner EPSON GT8000/Falcon 030, Ram 14 MB, karta CF 16 GB/Hades 060, CD-ROM, Nagrywarka Yamaha CDR, karta sieciowa, napęd Syquest 44 MB/Atari TT 030; 10 MB ST-Ramu, 64 MB TT-Ramu, Zewnętrzny naped CD-ROM, napęd MO Fujitsu 230 MB, karta graficzna MEGA Vision 300 Netusbee/Atari Jaguar + Skunkboard, Atari 65 XE + SIDE

5

Zaletą sterownika Putnika i HDDRiver jest to, że możesz włożyć kartę do PC i przeglądać/kopiować pliki. Niestety Windows 8 i starsze będą widziały niestety tylko pierwszą partycję na karcie. Ze sterownikiem ICD nie uzyskasz (w łatwy sposób) dostępu do plików na karcie na PC/Windows.

W trybie GEM drive jedna karta to jedna partycja na Atari ale nie ma żadnych limitów rozmiaru, możesz mieć partycję 32GB i TOS sobie z tym poradzi. Sterownik patchuje niektóre procedury TOS/xBIOS. Niestety nie zadziała z programami uzyskującymi bezpośredni dostęp do HDD (ale takich jest bardzo mało).

Moja kolekcja: Atari 1040STe (4MB), Atari 1040STfm (4MB, BLiTTER, AT-ONCE+), Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Atari 600XL (64kB), Sinclair ZX SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB), Commodore A600 (2MB+4MB, HDD CF 4GB), Commodore C64C.

6

Albo możesz jeszcze ustawić sobie ASCI2STM w tryb GEMdrive (domyslnie to chyba nawet tak jest) i nagrać sobie wybrany sterownik na kartę SD - zabootować kompa z ACSI2STM i pojawią Ci się dyski C, D itp i wtedy mając dostęp do tych plików możesz sobie zrobić dyskietkę.
A jak już będziesz miał dyskietkę, to możesz zrobić wersję hard czyli przełączyć ACSI2STM w tryb ACSI drive i jedziesz ze sterownikami itp.

Jeśli nie jesteś "hardcorem" to raczej polecam tryb GEMdrive - po prostu działa i możesz łatwo przenosić pliki z PC.

7 Ostatnio edytowany przez marcin.gruszecki (Dzisiaj 09:52:53)

dziękuję bardzo za pomocne odpowiedzi :)  Będę działał ;)