1

Hej,

Jakiś czas temu kupiłem 800XL. Sprawdzając to co jest dostępne, rozszerzyłem ją o Ultimate1MB, SRAM 64kb oraz Sophie2. Do tego używałem jakiś czas SIO2SD, ale z racji powolności i braku chęci trzymania carta na stałe dołożyłem IDE+2.0 na PBI.
To było praktycznie "naturalne" rozszerzenie dla osoby która nie siedziała za bardzo w temacie. Zresztą Lotharek bardzo mi pomógł z doprowadzeniem Atari do normalnego działania.

Ale mam też drugą sztukę która tez chcę rozszerzyć, ale czytając dużo w międzyczasie zaczynam mieć wątpliwość czy przy moim konfiguracji Ultimate1MB jest dobrym wyborem, czy nie lepszym jest Antonia (pomijam że za chwilę będzie nowa wersja z akceleratorem).

Tak naprawdę zastanawiam się (i to jest pytanie) czym U1MB jest lepsze/gorsze od Antonii?
Nie planuje zakładać VBXE ani PokeyMaxa (to raczej przez cenę). Spartę mam na IDE+.
Jedyna różnica którą widzę to "ładniejsze" i dostępne na stałe menu dla U1MB.
Ale na teraz z całego U1MB używam rozszerzenia pamięci i Sparty, bo tam sobie ją zaktualizowałem do najnowszej, a w IDE+ jeszcze nie. Ale to żadna różnica czy będzie ona z U1MB czy z IDE+.
A Antonia np. ma też pamięć liniową czego nie ma U1MB.

Czy czegoś nie wiem? Albo czegoś nie wziąłem pod uwagę?

ATARI 800XL, SRAM, Ultimate1MB, Sophia 2, IDE+2.0, 1050, 1010, 1027, CX77
ATARI 65XE, SpectraAV, XC12

2

Antonia chodzi na 65816, który nie jest w 100% kompatybilny z 6502C, który normalnie mamy w Atari i który przy U1MB zostaje na swoim miejscu. Czyli mniejsza kompatybilność - ale również pamięć liniowa, o której wspomniałeś (bo procesor to obsługuje). Co kto lubi/potrzebuje.

PS. Na horyzoncie jest Antonia2 dodająca akcelerację (14MHz).

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

3

@przemek-o
A AVG/SUB Cart? Skoro jedno Atari masz rozszerzone wewnętrznie, to drugie może w ten sposób?

4

Jacques napisał/a:

@przemek-o
A AVG/SUB Cart? Skoro jedno Atari masz rozszerzone wewnętrznie, to drugie może w ten sposób?

Jako ze zajmuje złącze carta ma to dla mnie dwie wady. pierwsza - w 800xl jest to nieestetyczne. Mnie się po prostu nie podoba jak cart jest tam na stałe. Trauma z dzieciństwa, gdzie 40 lat temu miałem 800xl z xc11 z turbo 2000 na carcie właśnie :P Teraz już nie chce. druga wada - blokuje port carta. A np. używam carty OSSa.

Pozatym ten AVG wydaje się dobrym rozwiązaniem. Bez grzebania i pamięć i emulacja stacji i stereo. Ale nie :) gdyby to było np. w wersji wewnętrznej - nawet kosztem pająka w środku to bym się zastanowił.

5 Ostatnio edytowany przez przemek-o (Wczoraj 11:54:12)

Jacques napisał/a:

@przemek-o

dziwne, czasami pojawiają się dwa razy odpowiedzi. I można jedynie edytować a nie skasować.

6

za długo leżałeś pod kamieniem

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C

7

na mosińskim basenie się zasiedziałem ...

8

przemek-o napisał/a:

wada - blokuje port carta. A np. używam carty OSSa.

Z AVG/SUB możesz przecież uruchamiać obrazy cartów.

Moje skany czasopism i książek z epoki: https://chomikuj.pl/uicr0Bee ; https://archive.org/details/@uicr0bee
Potrzebujesz dyskietki? Proszę: http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887
<-- Kontakt prywatny proszę przez "E-mail", a nie "PW".

9 Ostatnio edytowany przez przemek-o (Wczoraj 22:19:01)

uicr0Bee napisał/a:
przemek-o napisał/a:

wada - blokuje port carta. A np. używam carty OSSa.

Z AVG/SUB możesz przecież uruchamiać obrazy cartów.

Idąc tym tropem po co fizyczne atari skoro można mieć emulator :)

a poważnie, tak jak pisałem, mam carty OSS i chce je używać. AVG/SUB pomimo że super, to jednak te możliwość zabiera. A nawet gdyby się przestawić na obraz, to drugi minus - cart na stałe psujący estetykę 800ki nie do przejścia :P

A kompletnie poza tematem - Lubie sobie tam czasami w komputerze pogrzebać z lutownicą, a taki cart zabiera mi tę zabawę :P

10

Ja bym brał U1MB albo nową Antonię2, żeby mieć wypas z turbo na '816. Wybór należy do Ciebie ;-)

11

Jacques napisał/a:

Ja bym brał U1MB albo nową Antonię2, żeby mieć wypas z turbo na '816. Wybór należy do Ciebie ;-)

Ale ja się właśnie o to pytam! :)

U1MB mam alei tak naprawdę poza pamięcią i Spartą nie używam niczego z tego co oferuje.

Moim zdaniem Antonia nawet 1 daje więcej możliwości w zestawieniu z IDE Plus 2.0 niż U1MB. Ale chciałem poznać opinie innych. Bo może czegoś nie wiem.

12 Ostatnio edytowany przez Jacques (Dzisiaj 12:56:00)

A jakie konkretnie większe i faktycznie użyteczne możliwości funkcjonalne Antonii w porównaniu z U1MB?
Bo '816 na 1.77 MHz to tak niekoniecznie ma sens moim zdaniem np, za to prawdziwe turbo (Rapidus / Antonia 2) już owszem.
Różnica w liczbie slotów na OS/Basic jak dla mnie jest też pomijalna, bo w U1MB mi starcza.

Po stronie U1MB na pewno SDX, RTC, PBIO BIOS / loader dla SIDE/AVG (w trybie SIDE) oraz konfigurowalność z menu podłączonych innych rozszerzeń (PokeyMax choćby).

13

Jacques napisał/a:

A jakie konkretnie większe i faktycznie użyteczne możliwości funkcjonalne Antonii w porównaniu z U1MB?
Bo '816 na 1.77 MHz to tak niekoniecznie ma sens moim zdaniem np, za to prawdziwe turbo (Rapidus / Antonia 2) już owszem.
Różnica w liczbie slotów na OS/Basic jak dla mnie jest też pomijalna, bo w U1MB mi starcza.

Po stronie U1MB na pewno SDX, RTC, PBIO BIOS / loader dla SIDE/AVG (w trybie SIDE) oraz konfigurowalność z menu podłączonych innych rozszerzeń (PokeyMax choćby).

Nie czytałeś od początku.

To właśnie ja chce się dowiedzieć od ew użytkowników co jest lepsze.

U1MB mam i tak naprawdę poza rozszerzeniem pamięci do niczego więcej go nie używam, bo wszystko to (SDX, RTC) mam na IDE Plus i to z U1MB jest duplikatem. Jedynie w środku jest ładniej, bo U1MB mam w tandemie z SRAMem więc i lutowanie do płyty jest tylko jedno do ExtSel (a jakbym nie miał IDE to żadnego). AVG/Side nie będę kupował bo IDE bije je na głowę. A PokeyMaxa też nie planuje żeby potrzebować go obsługiwać z U1MB.

A w Antonii (nawet 1) jest np. większa ilośc pamięci i pamięć liniowa czego nie ma w U1MB. O 2 nawet nie pisze, bo to się dopiero okaże jak będzie dostępna.

Ale ok, widzę że trzeba kupić tę Antonie i samemu się przekonać co ma większy sens :)

14 Ostatnio edytowany przez Jacques (Dzisiaj 14:36:25)

Moim zdaniem Antonia nawet 1 daje więcej możliwości w zestawieniu z IDE Plus 2.0 niż U1MB.

Moje pytanie tyczyło właśnie rozwinięcia powyższego. co dopiero teraz uczyniłeś.

A w Antonii (nawet 1) jest np. większa ilośc pamięci i pamięć liniowa czego nie ma w U1MB

No jeżeli ta pamięć powyżej standardowego 1MB Ci się przydaje oraz liniowa z CPU na 1.77MHz też (praktycznie, a nie do szpanu czy tyko RAMdysku)... ;-)
Jak dla mnie bez sensu Antonia 1 gdy zaraz wychodzi killerska Antonia 2, ale co kto lubi, brzmisz jak zdecydowany, U1MB masz i znasz.
Ale może ktoś coś jeszcze podpowie.

AVG/Side nie będę kupował bo IDE bije je na głowę.

No jak uważasz, nie wiem jak tam z ATR w IDEPlus, wiem jak w powyższych cartridge'ach ;-)

15 Ostatnio edytowany przez perinoid (Dzisiaj 14:42:30)

przemek-o napisał/a:

AVG/Side nie będę kupował bo IDE bije je na głowę

To jest częściowa prawda ale jedynie jeśli chodzi o prędkość bo poza tym to nie. AVG jest o wieje elastyczniejsze (patrz niżej).

przemek-o napisał/a:

A w Antonii (nawet 1) jest np. większa ilośc pamięci i pamięć liniowa czego nie ma w U1MB.

Powtarzasz to jak mantrę - to wynika z tego, że Antonia zmienia procesor na taki, który pamięć liniową obsługuje podczas, gdy U1MB takiej ambicji nie ma. Dodatkowo pamięć typu Axlon w Antonii jest dość mocno... egzotyczna i chyba żadna produkcja, tak demoscenowa jak i growa, jej nie obsługuje. Zostaje to więc jako taki papierowy gadżet.

Jedyne co by uzasadniało twój entuzjazm to byłaby ocena WYŁĄCZNIE z perspektywy SDX. To wtedy tak, mamy tam i obsługę 65C816, i pamięci Axlon. Ale to SDX. IDE+2 nie wczyta ci CAS, nie wczyta wielodyskowego ATR-a... Ba, nie każdego ATR-a wczyta bo idzie przez PBI/ECI a nie SIO. No i co z obrazami cartów? Czekaj... nic, bo nie umie.

Podsumowując - nie oceniaj źle rodzinnego kombi tylko dlatego, że sam jeździsz sportowym cupe ;-)

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

16

perinoid napisał/a:

Powtarzasz to jak mantrę - to wynika z tego, że Antonia zmienia procesor na taki,który pamięć liniową obsługuje

O! i właśnie takie informacje chciałem uzyskać. Tego nie wiedziałem.

perinoid napisał/a:

Podsumowując - nie oceniaj źle rodzinnego kombi tylko dlatego, że sam jeździsz sportowym cupe ;-)

Oj - dlatego pytam. Ja do Atari wróciłem po 40 latach jakieś +/- pół roku temu. A poprzedni okres przespałem :)
Do zabawy w gierki to mam SIO2SD, a IDE+ wzięło się stąd, że potrzebowałem coś w rodzaju dysku twardego. Niby można SDXy 16/32MB pomontować przez SIO2SZ, ale działa to koszmarnie wolno.
ATRów wszystkie które ja uruchamiałem IDE załadowało poprawnie. A i swap ATRow tez jest i działa. Co do cartów to pewno masz rację, ale te co chciałem to mam fizyczne a resztę sobie zrobić/zmontować :)

W każdym razie dzięki za opinie.

Ogólnie poczekam na Antonie2, bo i tak czekam na Sophie3 :) Ale jak pisałem do Simiusa to była mowa o Antonii1 - stąd moje pytania. Zainstaluje to to w w drugiej Atarce i sam porównam :)

17

przemek-o napisał/a:

O! i właśnie takie informacje chciałem uzyskać. Tego nie wiedziałem.

Toż napisałem w drugim poście tego wątku :-D

18

może nie wszyscy jeszcze się z tym zapoznali

http://atariki.krap.pl/index.php/Antonia_4_MB

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C