1 Ostatnio edytowany przez marcin.gruszecki (2025-05-30 10:02:59)

Hejka,

Przerabiałem ostatnio 2 magnety 1010 wersji Chińskiej bo nie czytały mi kaset w obu było coś do zrobienia w jednym okazała się padnięta kość LM324. W drugim kondensatory.

poniżej wrzucę instrukcję aby zobrazować o czym piszę (proszę spojrzeć na strony 11 i 12)

https://atariwiki.org/wiki/attach/ATARI … 02-OCR.pdf

Teraz to co zrobiłem w drugim (niedziałającym przez kondensatory) magnecie to podmiana kondensatorów C110 - C113. Czytałem tutaj na forum że dobrze jest je zamienić na kondensatory foliowe o pojemności 820 pF. Tak też zrobiłem magnetofon ożył pod tym względem że pojawiły się sygnały na kości mierzone oscyloskopem jednak przy wgrywaniu gry dźwięk początkowo dobry przybiera dziwne brzmienia po czasie i wychodzi błąd. (za pierwszym razem nawet zaczytał początkową plansze gry później już bład od razu podejrzeam że te foliowe się przeładowały i są za duże) Mechanika jest na bank dobra bo sprawdzana na innej płytce działającej. To akurat piszę bo może ta podmianka nie działa dobrze na magnetach 1010C może ktoś wie (jesli tak to prosze o informację). Po prostu jeśli o nie chodzi kupie nowe ceramiczne 680pF i sprawdze czy jest poprawa. Więc ta kwestia pytana tylko podług waszego doświadczenia. Chciałem tez podmienić kondensatory numer C116 i C114 one mają 5000Pf pojemność i tutaj jest zonk bo takich nie ma na rynku a najbliższe to 4700pF. czy można podmienić na takie ? Taka sama sytuacja jest z kondensatorem C109. On według instrukcji powinien mieć 50pK i też najbliższy mu to 47pF. Prosił bym o wskazówki