Cześć,
Jakiś czas temu zachciało mi się po 30 paru latach kupić ponownie Atari 800XL. Udało się za śmieszne pieniądze w stanie "nieznanym". O dziwo w miarę działał.
Tutaj niezaprzeczalną pomoc w doprowadzeniu komputera do sprawności wyświadczył mi Lotharek.
Oczywiście do tego wpadło SIO2SD, Ultimate1MB, SRAM od Lotharka oraz Sophia2 (to dzięki SIMIUSowi który poratował sztuką rozszerzenia).
Gdy już miałem czas się tym bardziej pobawić, zacząłem mieć pewne pytania.
1. Czy do Ultimate1MB o Lotharka (najnowsza wersja 2025) można grać firmware od FJC? Bo wdaje mi się że firmware na Ultimate jest starszy. A w czym problem? Ogólnie chodzi mi o zaprogramowanie cartów 2-4. W tej chwili są one niezaprogramowanie, a żal to miejsce zostawić puste. Z tego co widziałem w update od FJC można wybierać co ma być na konkretnych epromach zapisane i na tym by mi zależało. Natomiast nie chcę próbować, żeby nie uceglić Ultimate.
2. Czy dla atari jest cos w stylu SIDE czy AVG ale nie jako cartridge?
Ogólnie SIO2SD jest spoko, tam też można stworzyć 16MB ATR i używać go "jakby" jako HDD, ale to nie do końca to samo. Pytanie czy nawet SIDE czy AVG pracują w ten sposób co myśle - czyli dają dostęp do partycji większej niż 16MB ale na zasadzie dostępu do plików i katalogów przez SDXa? A nie jako wgrywarkę ATRów.
3. Czy cartridge od Kuby Husaka z Action są nadal dostępne przez formularz na stronie? Bo pisałem do niego ale nie dostałem odpowiedzi. Może ktoś wie :) I jeszcze jedno, czy ten cartridge z możliwością programowania to jest coś podobnego jak OSS 4 in 1?
Ogólnie wiem że wiele z tego co pytam, pojawiało się już w watkach na forum, ale nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Albo nie potrafię szukać.