1 Ostatnio edytowany przez Zgrd (Wczoraj 20:26:49)

Wiec ten tego i tak dalej.... tak jak pisałem w temat o autofire nad czymś pracuję i nadszedł ten dzień, kiedy mogę pokazać prototyp.
-------
Swego czasu na którymś tam kanale oglądałem reckę firmowego sticka do Nintendo i wtedy naszła myśl, że kurcze, Atari niema nic takiego, a przecież ma fenomenalną podstawę do budowy czegoś takiego.

I tak powstał MEGA Z-Stick.

https://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=12790

https://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=12791

https://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=12792

https://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=12793

3 fire, z czego skrajne są sztywno przypisane do fire 1, a 2 pozostałe konfigurowalne, poprzez przełączniki na górze.
fire 1/2 lub  góra lub góra+skos (ostatnie pomysł Sikora).

3 przełącznik konfiguracyjny będzie do przełączania aktywnych grup fire, lewa, prawa, wyłączone albo aktywne obie na raz. Jeszcze dokładnie się nad tym zastanawiam, bo buttony będą w odbiciu lustrzanym.

3 osobne autofire, ale już bez zmiany częstotliwości, będzie sztywno 7Hz.

To teraz została mi do ogarnięcia elektronika.
I czekam też na wszelkie sugestie i opinie :)

ps. Projekt będzie dostępny na licencji open.

---- edyta ----

Zrobiłem obrazkowy opis przycisków i przełączników, bo zawsze byłem kiepski z pisania wypracowań ;)

https://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=12798

Post's attachments

1.jpg 100.12 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

2.jpg 91.44 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

3.jpg 112.87 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

4.jpg 71.36 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

5.jpg 95.13 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

2

Nie, żebym marudził ale jak tego używać? Najwygodniej było by bokiem, w ostateczności "do góry nogami", ale w konfiguracji podstawą do dołu, żeby dosięgnąć skrajnych prawych fire (jeśli jesteśmy praworęczni), trzeba by krzyżować ręce.

Moja kolekcja: Atari 1040STe (4MB), Atari 1040STfm (4MB, BLiTTER, AT-ONCE+), Atari 800XE (SIMM EXP 1MB), Atari 800XL (RAMBO XL 256kB), Atari 600XL (64kB), Sinclair ZX SPECTRUM+ (48kB), TIMEX Computer 2048 (48kB), Commodore A600 (2MB+4MB, HDD CF 4GB), Commodore C64C.

3 Ostatnio edytowany przez Zgrd (2025-03-30 12:36:18)

Ale jakie krzyżowanie?
Układ jest F1 - F2 - F3 - F3 - F2 - F1, więc niema mowy o jakimkolwiek krzyżowaniu, znaczy jak ktoś chce to oczywiście może.

Tutaj ułożenia bocznego nie wyobrażam sobie w żadne sposób, choćby z powodu, że w takim ułożeniu korzystanie z buttonów to już jakieś wyczyny ekwilibrystyczne.
Oczywiście mamy klasycznego sticka w prostokątnym pudle, ale tutaj taka opcja odpada z założenia.

Problemem może być brak podparcia od dołu, ale dodanie dołączanej podstawki to żaden problem, jak w klawiaturach, tylko tutaj raczej na śruby niż zaczepy.

4

Hmm... Chyba mam podobne wyobrażenie jak _tzok_ - to znaczy nie mam wyobrażenia jak tego używać i żeby to miało być jakoś szczególnie wygodne. Chętnie zobaczył bym jakieś zdjęcie, albo najlepiej film jak ktoś na tym gra, bo nie umiem sobie tego wyobrazić nijak... Rozumiem, że w przekonaniu autora to ma jakieś mieć ergonomiczne uzasadnienie, a nie tylko inspirację slipami męskimi? :-)

5 Ostatnio edytowany przez jer (2025-03-30 15:58:49)

Bardzo fajny dżoj. Jak ktoś jest szmaja to lewą dłoń ma na gale a prawą obsługuje te trzy prawe "lawendowe" przyciski, a jak prawiczek to na przeciwpołożną stronę. Marudzicie... Pewnie wam brak niebieskich diod ;)

Nikt nam lekkiego życia nie obiecywał i słowa dotrzymał.
Moje www

6

@Mq, jak używać? Normalnie tak jak każdego sticka (to nie joy do trzymania w ręce), chociaż tutaj faktycznie wygodniejsza może być pozycja na stole.
Problem z wiszącym nadgarstkiem dostrzeżony, ale to zostawiam na zaś, bo to najmniejszy problem do ogarnięcia (mam już nawet zamysł).
O samej mechanice może wypowiedzieć się Sikor, bo zrobiłem mu już joya (takiego klasycznego) opartego na niej.

Zdjęcia rozumiem dające odwzorowanie skali. Postaram się w następny weekend, bo niestety w moim pokojo-warsztacie średnio mam miejsce na sensowne rozłożenie razem z kompem i przy takich rzeczach muszę korzystać z uprzejmości innych.
Z filmem zobaczę, bo wnętrzności jeszcze brak, ale może ogarnę prowizorkę.

Widzę Jer złapał zamysł :)
Prawa łapa na gałę, lewa na 3 lewe skrajne "lawendowe" i w odbiciu lustrzanym przy graniu lewą.
Założeniem był stick uniwersalny, a nie 2 osobne dla prawo i leworęcznych, ale też taki w innym kształcie (jak ktoś widzi gacie nie wnikam, nie moja sprawa) niż standardowe pudło.

@Jer, można podświetlić ;)
Buttony oparte są na switchach z klawiatur mechanicznych, więc mają miejsce na diodę, byle filament przepuszczał światło.
Dodatkowo czarny element można zrobić z półprzezroczystego filamentu i podświetlić joya od środka.
Kwestia tylko czy ataryna ogarnie coś takiego energetycznie ;)

7

@Zgrd, ze slipami to żart oczywiście, bo mi się tak skojarzyło i nie mogłem się powstrzymać, a ja to już taki jestem z natury, że ze wszystkiego się ciągle śmieję, z siebie samego też z resztą:-) Tak że się nie gniewaj:-)

Ale całkiem poważnie, to ja na prawdę nie kumam nawet gdzie jest góra, a gdzie dół w tym joyu i nie widzę tu żadnej ergonomii. Gdyby te przyciski były u góry, a gała poniżej (czyli kształt slipek, jak umiejscowienie na ostatnim zdjęciu), to może to ma jakiś sens, ale trzy pierwsze zdjęcia (umiejscowienie w kształcie logo Atari) sugerują że jest odwrotnie, a to mi kompletnie nie pasuje, bo co?, ręka na gałce musi być trzymana w powietrzu, żeby nie wciskać przypadkowo guzików nadgarstkiem, a ręka druga na guzikach ma wisieć też w powietrzu? No nie kumam, dlatego zapytałem. Piszesz, że to kształt nad którym pracowałeś, to pomyślałbym, że to jakaś przemyślana konstrukcja, a w joyu najważniejsza jest przecież ergonomia i to jest podstawa każdej tego typu konstrukcji.
Nie odbieraj jako atak, no ale pytasz o opinie, to może chcesz znać i takich osób, które nie są przekonane.

8

Odstawiając już temat slipek.

Co zrobię jak będę chciał oprzeć nadgarstek? Użyje przełącznika konfiguracyjnego, o którym pisze na początku, wyłączę daną sekcję przycisków (lewą lub prawą) i spokojnie oprę na nich rękę.
Dodatkowo buttony są tak zaprojektowane, że wszystko jest na płasko, w moim odczuciu w ogóle nie czuć na czym trzymamy rękę.
Z dołu będzie dokładka, bo np. mi póki co jest wygodnie bez niej, ale faktycznie po zwróceniu uwagi doszedłem do wniosku, że podkładka to dobry pomysł.

Co do konfiguracji odwrotnej, czyli przyciski na górze to, pomijając już sprawy wizualne, mi osobiście nie podeszła.

Tak to wygląda obrazkowo.
https://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=12797

Post's attachments

5.jpg 95.13 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

9

Sorry, nie widzę tego, nie czuję, może jak zobaczę na jakimś zlocie, to się przymierzę i zmienię zdanie. Doceniam inwencję, doceniam prace projektowe, gratuluję całokształtu i włożonej pracy. Jak Tobie to pasuje, to super, to najważniejsze:-) Wszyscy się bawimy, każdy tak jak lubi:-)

10

Nie każdy musi i nie wymagam tego. Świat byłby okropnie nudny gdyby wszystkim podobało się to samo. Jak w tych filmach/literaturze S-F o dystopiach, gdzie wszystko jest na 1 kopyto.
Na zlotach raczej nie bywam, ale jeśli trafi się jakaś okazja to niema problemu.