Cześć,
Sprawna konsolna, stan widać na zdjęciach, wyprowadzone kable do zasilania.
To co na zdjęciach dwie stówki+kw. Można osobiście odebrać.
Kto pierwszy ten lepszy :)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Atari Font Maker V1.16.14.4 Narzędzie do projektowania zestawów znaków dla Atari właśnie otrzymało aktualizację
Ruszyła strona Silly Venture 2k25SE Party place pozostaje bez zmian.
Zmarł mOdmate Zmarł mOdmate
Grawitacja 2025 Wyjątkowy hackathon, gdzie zespoły mają 36 godzin na stworzenie gry na dowolną platformę ośmiobitową.
Forever 2025 - już wkrótce! Coroczne spotkanie entuzjastów platform takich jak Atari, Commodore, ZX Spectrum oraz innych komputerów 8-bitowych.
atari.area forum » Kupię / Sprzedam / Zamienię Atari » [S] 7800 po przejściach i pad
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Cześć,
Sprawna konsolna, stan widać na zdjęciach, wyprowadzone kable do zasilania.
To co na zdjęciach dwie stówki+kw. Można osobiście odebrać.
Kto pierwszy ten lepszy :)
Biore.
Jesteś ultra szybki :) Konsola jest Twoja. Dodam, że historia tych dziur jest taka, że na zewnątrz był ten transformator:
Hehehe:-) No to nieźle sobie to ktoś wykombinował:-)
Ja zrobię wszystko z powrotem tak jak być powinno.
Szczerze mówiąc trochę zadziałałem pod wpływem impulsu, bo czasami mi chodzi po głowie żeby 7800 sobie sprawić, po czym zwykle mi przechodzi, bo wraca rozum i wiem że czasu za bardzo na to nie będę miał... Tak że pewnie poleży aż mnie najdzie wena:-)
Gdybym nie zdecydował od razu, to za godzinkę pewnie by mi przeszło:-)
No ale jak już się zdecydowałem, to będzie nowy sprzęt w stajni.
Wysłałem PW.
piękna zdobycz
Javalonde to taki trochę nasz forumowy Święty Mikołaj :-)
Mikołaj na 100% i jeszcze wielbiciel 7800, Mq gratulacje, to jest bardzo fajny sprzęt, wiec nie odkładaj go no zbyt długo :-)
.
Javalonde to taki trochę nasz forumowy Święty Mikołaj :-)
sama prawda
lopez, ja już się wkręciłem i przeczytałem dzisiaj cały internet o modach video i o konstrukcjach kartridży, więc będzie dłubane:-) Mam już też plan na naprawę dziur w obudowie, tak że będzie zabawa:-) Taki mam pomysł, żeby sobie odrestaurować to cudo tak, żeby wyglądało jak nówka, a śmigało lepiej niż nówka. Pobawię się też na pewno w konstrukcje jakichś własnych kartridży. Jak będę miał jakieś efekty, to na pewno podzielę się na forum i udostępnię co wymyślę. Tak że sprzęcik idzie chyba w dobre ręce.
No i pięknie, liczę na prosty kart dla 7800 od ciebie
Cieszę się, że konsola trafia w dobre ręce :)
Jeszcze dwa tygodnie temu zazdrościłbym bardzo, gdyby nie to, że upolowałem 7800 w nieznanym stanie. Okazało się, że ktoś w nim grzebał i tranzystor załączający zasilanie wlutował inny, niż powinien :) Po wymianie na właściwy konsola śmiga.
Robiłem też własny cart, ale zacząłem, gdy jeszcze nie miałem oryginalnego 7800, a 2600+. Na nim cart działał. Okazało się, że na oryginale nie działa i musiałem dorobić "płytkę naprawczą":
Cart jest bardzo prosty i obsługuje tylko gierki <= 48K. Dla większych zamówiłem sobie kilka sztuk tej płytki: https://www.pcbway.com/project/sharepro … 67e5f.html ale jeszcze nie lutowałem...
[...]przeczytałem dzisiaj cały internet o modach video[...], więc będzie dłubane:-) [...]
Jakbyś wy/dłubał wyjście s-video lub RGB lub ew. jakieś jeszcze bardziej współczesne, to chętnie nabędę taki moduł, ew. chętnie skorzystałbym z wysyłki mojego egzemplarza do przeróbki.
Ja najbardziej lubię zawsze s-video w tych starych sprzętach, więc chyba właśnie takie sobie spróbuję sprawić, ale zobaczymy co z tego będzie, jeszcze nie zaglądałem w schematy co tam w ogóle siedzi, jaka jest konstrukcja, ani jakie są gotowe rozwiązania, bo może nie ma co koła od nowa wynajdować. To podobnie jak z kartridżami, mógłbym projektować własne, ale widzę że już tego jest trochę w internetach, więc może zamówię płytki pod jakieś gotowce. Jak by co to będę dawał znać.
Ja nigdy nie miałem 7800, a po tym, jak ostatnio nabyłem jedną sztukę, to trafiły do mnie do naprawy jeszcze dwie sztuki.
Te 7800 chyba się przyciągają :)
W swojej zamontowałem wyjście video takie jak tu:
https://github.com/tebl/Composite-Video-Amplifier
Cóż można powiedzieć - po prostu działa. Zamiast modulatora wlutowuję gniazdo RCA Composite Video, a zamiast switcha od kanału wlutowuję drugi RCA Audio.
A w drugim 7800 kolega sobie zażyczył UAV czy jak tam się to nazywa. Wrzucam instrukcję do załącznika.
Kolega podesłał konsolę i płytkę. Montaż przebiegł poprawnie, wrzucę później fotki, bo wersja płyty w konsoli bardzo się różniła.
Tak więc RCA od video i od audio są już wyprowadzone tak jak w poprzedniej i tylko muszę zamówić jakieś gniazdo Mini DIN 4 żeby wypuścić S-Video.
O, dzięki x_angel !
Przyda się to co wrzuciłeś.
Ja nigdy nie miałem 7800, a po tym, jak ostatnio nabyłem jedną sztukę, to trafiły do mnie do naprawy jeszcze dwie sztuki.
Te 7800 chyba się przyciągają :)
W swojej zamontowałem wyjście video takie jak tu:
https://github.com/tebl/Composite-Video-Amplifier
Cóż można powiedzieć - po prostu działa. Zamiast modulatora wlutowuję gniazdo RCA Composite Video, a zamiast switcha od kanału wlutowuję drugi RCA Audio.A w drugim 7800 kolega sobie zażyczył UAV czy jak tam się to nazywa.
które rozwiązanie daje lepszy obraz? UAV czy Composite-Video-Amplifier?
Przez s-video to tylko UAV daje obraz i on będzie najlepszy.
Przez composite to też chyba UAV ale to może być kwestia monitora. Postaram się zrobić fotki z obydwu rozwiązań ale to może w weekend.
A czy bez UAV nie da się zrobić w 7800 s-video tak samo jak się to robi w XL/XE ?
Pewnie się da, tylko tam jeden dodatkowy tor Luma dochodzi.
I potrzebny jest jeszcze sumator z układów TIA i Maria albo można wykorzystać to co na płycie, dorobić tylko wzmacniacze na tranzystorach. W sumie to tak jak w XL/XE oraz jak w 2600.
Paczka dotarła. Wszystko świetnie zapakowane, polecam serdecznie zakupy u Javalonde! :-) Testowanie musi zaczekać, bo robota...
Super, Powodzenia! :)
Co do obrazu w 7800, zanabyłem kiedyś wersję francuza z fabrycznym rgb, poezja!, odpalam na tym wszystko z 2600, pikselki są przefantastyczne.
Też mam takiego francuza. Z tego, co wyczytałem, RGB w nim jest "udawane".
Co nie zmienia faktu, że mi też się podoba i używam głównie go, jak mnie weźmie na granie na 7800 :)
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Kupię / Sprzedam / Zamienię Atari » [S] 7800 po przejściach i pad
Wygenerowano w 0.025 sekund, wykonano 66 zapytań