1

Temat: TERADESK pod TOS 2.06UK

muszę zapytać jeszcze raz, bo w tym wątku (http://atariarea.krap.pl/forum/viewtopi … 82#p104182) nie uzyskałem odpowiedzi z racji na to, że temat w zasadzie bardziej dotyczył Falcona.

Chodzi o autostart Teradesk na TOS 2.06UK - czy chodzi o plik NEWDESK.INF i co należy do niego dopisać????

Sprzęt /jak by coś/ - Atari STe, 4MB ram, kontroler ACSI (ICD), HDD+CD

Ecie pecie, gdzie jedziecie? - Do Toruuunia, kupić KUNIA :)

2

Odp: TERADESK pod TOS 2.06UK

pokażę Ci na głuchołazach.

Czytam pismo św. bo lubie postacie z bajek...

3

pin: dorwij xboota III albo jakiegoś innego bootmanagera i ustaw teradesk jako program auto odpalający się(w dobrze szanujacym się managerze powinna być taka opcja). Bawienie się desktop.inf jest według mnie nie efektywne i traci się tylko czas na takie zabawy...

Saulot / [NOKTURNAL]

4

wiesz smile - xboot III to teoretycznie kolejna rzecz, którą należało by na starcie załadować smile - tutaj właśnie poniekąd też chodzi mi o czas zmartwypowstania całości smile - stąd też dywagacja w temacie newdesk.inf smile

5

pin: to możesz sobie zrobić preseta jednego w xboocie i zrobić ustawienie, żeby panel wyboru presetów odpalał się tylko po wprowadzeniu np jakiejś magicznej kombinacji klawiszy i posprzątane..

Saulot / [NOKTURNAL]

6

czyli bez xboota się nie da? smile-

7

pewnie się da, tylko pytanie po co się męczyć?

Saulot / [NOKTURNAL]

8

po co się męczyć, że tak zapytam - z_czym (sikam) smile - ?? - dobra, nie ważne jak, byle to memlo nie podnosiło jakoś nadzwyczajnie - czy raczej minimalnie na tyle, na ile się da, więc też chodzi o to by wszystkie dema śmigały na tym tak, jak na TOS 2.06UK wink-

Ostatnio edytowany przez Pin (2010-07-23 23:15:22)

9

pin, chlopcze. Odpal tego XBoota i zrozumiesz dlaczego. I nie bron sie, bo opor jest daremny. Zrobisz sobie preseta np. default, poukladasz i pozaznaczasz sobie programy z auto które chcesz odpalic (np. jakies tos fixy itp), zaznaczysz/odznaczysz akcesoria, aktywne/nieaktywne cpxy. w pudelku autostart wybierzesz sobie program do startu np. teradesk.prg (ale mozna sobie zrobic tez inne presety np do odpalania innych programow gemowych/nie gemowych), w set preferences ustawiasz sobie xboota zeby sie nie pokazywal no chyba, ze nie nacisniesz jakiegos shifta/alt whatever i mozesz sobie ustawic nawet czy maja byc odpalane jakies ostatnio wybrane ustawienia lub jakies domyslne. Mozesz sobie tez utworzyc x plikow z ustawieniami desktopu i powiazac je z danym presetem(podczas bootowania sa podmieniane na desktop.inf czy cos tam innego).   
Podejsce z modyfikacj desktop.inf/newdesk.inf to strata czasu,ale rob jak uwazasz. Boot manager to wedlug mnie podstawa na kazdym atari 16/32bit - poprawia wygode uzytkowania. Jezeli nie mozesz dorwac xboota to sa tez inne boot managery bardziej lub mniej wybajerowane. Pozatym XBoot oferuje jeszcze mase innych przydatnych funkcji np sortowanie kolejnosci odpalania programow w auto (co czasami jest istotne).

Saulot / [NOKTURNAL]

10

saulot - no dobra smile - przekonałeś mnie. Jak, że tak powiem można pozyskać owy program?

11

podeślij mi maila na priva, podeślę Ci Xboota i jedną alternatywę(o ile wykopię)..

Saulot / [NOKTURNAL]