Witam wszystkich, dosłownie dziś, naprawdę dziś buszując sobie spokojnie po necie zaraziłem się Atari. Nie to żebym wcześniej nie miał styczności z 8/16-bitowcami, ale jakoś Atari zawsze było dla mnie owiane pewną aurą tajemnicy. A dziś spojrzałem raz przypadkowo gdzieś na stronie na Atarynke, spojrzałem drugi raz, no i doszedłem do wniosku, że to piękny komputer. Idąc dalej tym tropem zacząłem się rozglądać za sprzętem. Łatwo nie jest, allegrosz i eBay wymiecione no szukałem i szukałem, aż kupiłem, obudowę osobno, płytę główną osobno czekam na przesyłkę, wszystko to Atari 1040STF. I teraz jako zupełny laik mam oczywiście mnóstwo pytań... :P No, ale ograniczę się do kilku licząc na Waszą pomoc. 1. Płyta główna, którą kupiłem ma feler, podobno oprócz standardowego obrazu wyświetla dodatkowo 6 poziomych pasów, co może być tego przyczyną? 2. Kiedyś trochę klepałem trochę gotowe programy w Basic'u na ZX Spectrum i C64, a jak jest z 16bitowcami, z czym to się je i jak programuje (wykluczając assembler i język maszynowy of koz)? 3. Od czego tak naprawdę zacząć przygodę z Atari, żeby nie stało się wyrzuconym w kąt gratem? (wiem, że pytanie głupie, ale właśnie ściągnąłem emulator i odpala się system TOS, później 3 ikonki i co dalej?..). Pozdrawiam wszystkich Atarowców! Proszę o odpowiedź
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.