>Posiadam narazie w pełni działający emulator ZX81
Ja na jakimś kiedyś działałem nie wiem czy to ten który masz, ale ten mój bez problemu dawał radę soft z ZX Spectrum 48 (uruchamiałem znane gierki itp.). Może musisz coś poklikać w konfiguracji - typu pamięć RAM itp. ??
Co do małego Atari to jest Xformer - lecz bardzo stary (mam go gdzieś na dyskietkach), Z tego co pamiętam to najnowsza (czyli bardzo stara) wersja działała znacznie gorzej jeśli chodzi o rozrywkę (nie było chyba grafiki player/mis.) ale lepiej w pozostałych zastosowaniach.
Natomiast odwrotnie działała wcześniejsza wersja (miała pełną bugów emulację p/m). Ale grać to dało się tylko w kilka tytułów. Był też do niej dodany program do przenoszenia softu z dyskietek z małego Atari - zgrałem nawet kilka.
Więc lepiej mieć obie wersje - ale nie spodziewaj się cudów bo małe Atari to skomplikowana kostrukcja i ten emulator w tamtych zamierzchłych czasach był bardzo dobry, ale dziś to jedynie historia. Na wspomnianym emulatorze ZXa można zrobić prawie wszystko co na oryginalnym sprzęcie, ale małe Atari to co innego!
800XL XC12 LDW 2000 Portfolio 1040 ST, STE Falcon 030 (Deskpro) Jaguar
... oraz inne grzyby i Amigi :-P